VÅRA FÖRFATTARE

ASTRID LINDGREN

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Barnen i Bullerbyn, Vi på Saltkråkan, Madicken, Rasmus på luffen och Mästerdetektiven Blomkvist… Astrid Lindgrens böcker är översatta från svenska till närmare 100 språk och sålda i en sammanlagd upplaga på cirka 150 miljoner exemplar. Mest spridd är Pippi Långstrump, böckerna om världens starkaste flicka har blivit översatta till 70 språk.

Läs mer

KJELL BOHLUND
kjellbohlund

Kjell Bohlund var under 24 år chef först för Rabén & Sjögren och sedan för Norstedts Förlagsgrupp, där Rabén & Sjögren ingår sedan 1997. Han har också varit ordförande i Svenska Förläggareföreningen och i Astrid Lindgren-sällskapet.

Läs mer

LARS BENGTSSON

Lars Bengtsson, född 1943, är en tandläkare emeritus som samlat Astrid Lindgrens skrifter sedan 1989. Han är medlem i Astrid Lindgrensällskapet sedan dess start hösten 2002. Varför just samla Astrid Lindgren? Från början var det slumpen som spelade in. Både Lars och hustrun Katharina kommer från hem med mycket böcker. Sålunda var det naturligt att besöka antikvariat och boklådor.

Läs mer

LENA TÖRNQVIST

Lena Törnqvist, bibliotekarie och litteraturvetare, född och uppvuxen i Stockholm. Efter mer än 30 år vid Svenska barnboksinstitutet fick jag möjlighet att helt inrikta mig på Astrid Lindgrens författarskap och ägnade nära tio år till att katalogisera hennes arkiv i Kungl. biblioteket. I mellantiden hann jag också med ett par Lindgren-uppdrag i Vimmerby, bland annat som projektledare för den 2006 nedlagda Astrid Lindgren-gården och för Astrid Lindgrens Näs i Vimmerbys gamla prästgård.

Läs mer

 

SARA SCHWARDT

Sara Schwardt är född 1958. När familjen Ljungcrantz, som Sara då hette, så småningom flyttar till Ulricehamn blir tillvaron inte så lätt för Sara som känner att hon har fel dialekt, fel hår, fel namn… Våren 1971 är Sara 12 år och vill två saker, rymma och få en filmroll. Genom Kamratposten hittar Sara adressen till Astrid Lindgren, hon hade kommit på att Astrid kanske kunde ordna en filmroll. 

Läs mer

 

KARIN ELIASSON

Karin EliassonKarin Eliasson arbetar som trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Hon är också en etablerad föreläsare inom trädgårdsvärlden och har undervisat på olika trädgårdsutbildningar.

Både 2014 och 2016 vann Karin Eliassons idéträdgårdar för Astrid Lindgrens Näs juryns förstapris på Nordiska Trädgårdar i Stockholm.

Läs mer

ROBERT BLOMBÄCK
Robert Blomback
Robert Blombäck är yrkesfotograf och undervisar på Konstfack i Stockholm. Han arbetar såväl med uppdrag som med egna konstnärliga projekt. Med säker blick har Robert Blombäck i snart 30 års tid fångat människor och företeelser i vitt skilda miljöer – från ryska ungdomsfängelser till sitt pågående projekt Sauna.

Läs mer