Brevväxlingen mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung från Berlin, är ett politiskt och kulturellt samtal mot fonden av efterkrigstidens Europa. Att läsa deras brev är som att sitta på kafé i 50-talets Europa och lyssna på två livliga, vetgiriga och nyfikna röster vid bordet intill.

Breven ger en fördjupad bild av den intellektuella och politiska Astrid Lindgren, en sida av den världsberömda författarinnan som inte är så väl känd. Samtidigt ger den en inblick i de två kvinnornas djupa vänskap som bestod trots det geografiska avståndet och trots Louises obesvarade förälskelse i Astrid.

”Du förundrar dig över gåtan att så många människor älskar dig. Och jag förundrar mig över gåtan att du inte kan älska en sådan vidunderlig människa som jag. Den enda vi kan vara eniga om är att förundra oss.” Louise Hartung till Astrid Lindgren, januari 1957

”All slags kärlek har lika rätt att finnas. Men om man – som jag – är absolut heterosexuell och inte ens den minsta gnutta bisexuell, då kan man inte gripas av ’kärlek’ till en människa av samma kön, om med kärlek menas ’Komm in meine Arme’. Däremot kan jag mycket väl känna en djup förtrolighet och beundran och vad du vill för en kvinna, som jag gör ifråga om dig.” Astrid Lindgren till Louise Hartung, februari 1957

Mer än 600 brev utbytte de två väninnorna från 1953 och fram till Louises död 1965. Det är åren då Astrid Lindgren skriver många av sina mest älskade berättelser, arbetar som förläggare på Rabén & Sjögren och dessutom deltar på mängder av officiella framträdanden, boklanseringar och filmpremiärer. Mellan Astrid och Louise pågår ett ständigt samtal om vardagen, arbetslivet, drömmarna, nyttan med litteratur, vänskapens konst och inte minst kärlekens gränser.Som läsare dras man in i de två vännernas värld och brevväxlingen blir till en roman där de två rösterna flätas samman till en gemensam berättelse.

Det är Jens Andersen, författaren till den kritikerrosade Astrid Lindgrenbiografin Denna dagen, ett liv, som, tillsammans med Jette Glargaard, har redigerat och sammanställt det fylliga urvalet av brev och skrivit förord. Thomas Grundberg står för översättningen.

Boken är rikt illustrerad med fotografier och faksimilbilder.

Titel:
Jag har också levat

Författare:
Astrid Lindgren och Louise Hartung

Redaktörer Jette Glargaard och Jens Andersen

Utgivningsår:
2016

Format:
Inbunden, rikt ill., 546sidor

ISBN:
9789187659065